Grillowanie to typowa czynność sezonu letniego. Kto by się oparł zapachowi grillowanych przysmaków. Niezależnie od tego, czy planujesz zorganizować własne grillowanie, czy zaprosili Cię znajomi, doradzimy Ci, jakie jedzenie będzie odpowiednie, a jakie pominąć, aby móc dalej chudnąć a jednocześnie cieszyć się grillem bez wyrzutów sumienia.
Unikaj kiełbas i przetworzonego mięsa, ponieważ nie należą do zdrowej żywności. Zwłaszcza hot dogi i kiełbaski zawierają dużo soli, a zwłaszcza glutenu, które nie są idealnym wyborem dla naszego organizmu.
Dlatego idealnym wyborem jest wysokiej jakości mięso, zwłaszcza czerwone, drób, ryby i owoce morza. Bonusem jest niska zawartość węglowodanów – niezbędna do utrzymania stanu ketozy w organizmie. Ketoza to stan, w którym organizm spala tłuszcz jako główne źródło energii zamiast węglowodanów, co powoduje utratę wagi. Dla naszego organizmu mięso jest bogatym źródłem różnorodnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo, cynk i selen. Te składniki odżywcze są ważne dla optymalnego funkcjonowania organizmu i metabolizmu.
Czy jesteś miłośnikiem serów? Jeżeli tak, to możesz cieszyć się grillowanymi serami – zazwyczaj zawierają odpowiednią ilość zdrowych tłuszczów i białek, które są dwoma kluczowymi elementami diety ketonowej.
Niektóre rodzaje sera są lepszym wyborem na diecie ketonowej. Zwykle preferowane są te o wyższej zawartości tłuszczu i mniejszej zawartości węglowodanów. Popularnymi wyborami są na przykład: cheddar, halloumi lub mozzarella. Należy pamiętać, że sery z grilla mogą być pokarmem o większej zawartości kalorii, dlatego należy zachować odpowiednie porcje.
W większości dodatków czeka na nas duża ilość węglowodanów. Zamiast ziemniaków, słodkich ziemniaków i pieczywa wypróbuj alternatywę o niskiej zawartości węglowodanów. Polecamy nasz chleb proteinowy, który jest całkowicie bezglutenowy. Zawiera różne rodzaje nasion, które poprawią Twoje zdrowie: nasiona chia są źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 potrzebnych do zdrowego funkcjonowania mózgu, a dzięki błonnikowi dadzą Ci uczucie sytości. Nasiona lnu poprawiają trawienie, a pestki dyni są bogatym źródłem białka. Dodatkowo świeżo upieczonym domowym chlebem zrobisz wrażenie i zabłyśniesz przed znajomymi.
Zawierają mnóstwo korzystnych dla organizmu substancji, takich jak witaminy, minerały i błonnik i są wspaniałą alternatywą dodatków podczas grillowania. Grillowana papryka, grzyby czy bakłażan skropiony oliwą i posypane świeżym serem to dla nas grillowany keto przysmak numer jeden. Sałatka jest doskonałym orzeźwieniem w gorące letnie dni.
Które warzywa jeść, z którymi uważać, a jakich unikać?
Szpinak, szparagi, brokuł, seler, kalafior, sałaty liściaste, kapusta, ogórek, rzodkiewka, cukinia
Papryka, awokado, oliwki, pieczarki, pomidory, bakłażan,
Ziemniaki, marchewka, buraki, dynia, groszek, warzywa konserwowe
Uważaj na słodkie napoje, zawierają dużo cukru, zamiast lemoniady wypij orzeźwiający napój z miętą i lodem bez cukru. Możesz też sprawić radość sobie i swoim przyjaciołom i wyczarować orzeźwiający letni arbuzowy fresh. Wystarczy, że zmieszasz jedną miarkę keto BCAA z wodą i miąższem arbuza a napój dodający energii i wspaniale smakujący jest gotowy. Ponadto zawiera witaminę B5, która pomaga organizmowi wytwarzać energię oraz witaminę B6, która przyczynia się do zmniejszenia poziomu zmęczenia i znużenia, a tym samym pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji psychicznej, niezbędnej podczas grillowania. 🙂
I jeszcze jedna rada – uważaj na przejadanie się. Pomoże Ci w tym nasz Bloker głodu, który zawiera glukomannan: rozpuszczalny błonnik, który pod wpływem wody kilkakrotnie zwiększa swoją objętość i daje uczucie sytości.
Grillowanie to nie tylko jedzenie, ale także towarzystwo, radość i letnie przeżycia. Dlatego mamy nadzieję, że nasze porady okażą się przydatne i że będziesz mógł w pełni cieszyć się keto-grillowaniem. Życzymy smacznego.