Niskowęglowodanowe przekąski na jesienne wycieczki

Nadszedł nasz ulubiony czas na wycieczki i wędrówki wśród jesiennej przyrody. Każda udana wycieczka obejmuje przekąskę, na którą chyba każdy z nas nie może się doczekać.😉

Abyś nie musiał myśleć o tym, co zabrać ze sobą w trakcie pracy nad idealną sylwetką, przynosimy Ci dawkę jesiennych inspiracji na szybkie i pożywne przekąski o niskiej zawartości węglowodanów.

Co z chlebem?

Chleb może stać się absolutnym klasykiem nawet podczas diety, wystarczy postawić na ten z małą ilością węglowodanów. Można go posmarować masłem, dodać szynkę, ser, jajka na twardo lub przygotować smaczne smarowidło o wysokiej zawartości białka. Wypróbuj jeden z tych szybkich przepisów.

Pasta twarogowa z wędzonym łososiem

  • Białko: 38 g
  • Węglowodany: 7 g

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie:

Wędzonego łososia kroimy na drobne kawałki, wymieszamy z twarogiem, sokiem z cytryny, musztardą Dijon i ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy sól i pieprz.

Pasta jajeczna z serkiem wiejskim

  • Białko: 36 g
  • Węglowodany: 12 g

Składniki:

  • 3 jajka na twardo
  • 150 g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji

Obieramy ugotowane jajka, kroimy i mieszamy z serkiem i jogurtem. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, musztardę i ponownie sól i pieprz.

Coś na rozgrzewkę

W chłodną, ​​jesienną pogodę nie może zabraknąć gorącego napoju, który rozgrzeje Cię i uzupełnij płyny. Polecamy przygotować w termosie herbatę ziołową – najlepiej słodzoną stewią, aby ograniczyć zawartość węglowodanów. Świetne jest także kremowe cappuccino o niskiej zawartości węglowodanów, które z łatwością możesz przygotować w drodze.

Słodka energia na podróż

Kiedy brakuje energii, czekoladowy przysmak zawsze się przyda. A jeśli jest bez zbędnych węglowodanów, to jest to strzał w dziesiątkę. Cieszy kubki smakowe i dodaje energii. Dlatego zapakuj do plecaka dietetyczne batony z polewą czekoladową lub nasze nowe czekoladowe ciasteczka keto.

Owoce, warzywa i orzechy

W okresie jesiennym nasz organizm potrzebuje solidnej dawki witamin, warto więc pomyśleć o owocach i warzywach. Świetnym wyborem będą także orzechy, takie jak migdały czy orzechy włoskie – dodadzą Ci energii i zdrowych tłuszczów.

Niezależnie od tego, czy wybierzesz pastę do smarowania, orzechy czy batony, możesz mieć pewność, że Twoje przekąski będą zdrowe i niskowęglowodanowe. Wybierz się zatem w podróż i ciesz się pięknem jesieni.