Bez glutenu
Bez dodatku cukru
Bez GMO
Niezbędne witaminy i minerały
Ochota na słodycze prześladuje większość z nas a zwłaszcza podczas diety. Jak ją zaspokoić bez przybierania na wadze? Upiecz Chia babeczkę o smaku czekoladowym. Dietetyczny deser zawierający tylko 8% węglowodanów i 54% białka. To zdrowy posiłek, który możesz przygotować w domu i w pracy.
Chia babeczka o smaku czekoladowym zawiera białko serwatkowe, które zwiększy uczucie sytości i pomoże uzyskać optymalny skład ciała, ponieważ zapobiega utracie mięśni podczas diety. Chia babeczka jest również bogata w błonnik, który wpływa na zdrowie układu krążenia i utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
Kakao jest również korzystne dla zdrowia organizmu, ponieważ pomaga rozkładać tłuszcze i działa jako antyoksydant przeciwko szkodliwemu wpływu wolnych rodników. Chia babeczka dostarcza organizmowi zapasów witamin i minerałów, takich jak żelazo, cynk, jod, potas czy selen, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu włosów, paznokci i układu odpornościowego.
Wartości odżywcze | 35 g | 100 g |
---|---|---|
Energia | 550 kJ | 1572 kJ |
Kalorie | 132 kcal | 376 kcal |
Białko | 15 g | 42 g |
Węglowodany | 5 g | 15 g |
Cukry | 3 g | 8 g |
Tłuszcz | 5 g | 15 g |
Nasycone | 3 g | 9 g |
Błonnik | 6 g | 18 g |
Sól | 0,4 g | 1 g |
Witaminy | 100 g | % RWS |
---|---|---|
A | 800 μg | 100 % |
B1 | 1,1 mg | 100 % |
B2 | 1,4 mg | 100 % |
B3 | 16 mg | 100 % |
B5 | 6 mg | 100 % |
B6 | 1,4 mg | 100 % |
B12 | 2,5 μg | 100 % |
C | 80 mg | 100 % |
D | 5 μg | 100 % |
E | 12 mg | 100 % |
K | 75 μg | 100 % |
Minerały | 100 g | % RWS |
---|---|---|
Wapń | 581 mg | 73 % |
Potas | 524 mg | 26 % |
Fosfor | 300 mg | 43 % |
Biotyna | 50 μg | 100 % |
Żelazo | 14 mg | 100 % |
Mangan | 2 mg | 100 % |
Chrom | 40 μg | 100 % |
Miedź | 1 mg | 100 % |
Jod | 150 μg | 100 % |
Kwas foliowy | 200 μg | 100 % |
Magnez | 375 mg | 100 % |
Cynk | 10 mg | 100 % |
Selen | 55 μg | 100 % |
Składniki: białko serwatkowe, błonnik z cykorii, gorzka czekolada 7,5 % (kakao odtłuszczone, masło kakaowe, lecytyna sojowa), błonnik cytrusowy , kakao odtłuszczone 6 %, witaminy: A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, H (octan retinylu, cholekalcyferol, octan D-alfa-tokoferylu, filochinon, kwas L-askorbinowy, tiamina HCL, ryboflawina, nikotynamid, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek pirydoksyny, kwas foliowy, hydroksykobalamina, D-biotyna); minerały: Mg, K, Fe, Mn, Se, Zn, Cr, Cu, I (cytrynian magnezu, chlorek potasu, fumaran żelaza, glukonian manganu, selenin sodu, cytrynian cynku, chlorek chromu, glukonian miedzi, jodan potasu); mleko w proszku, mielone nasiona chia 4 %, zagęszczacz: guma arabska, środek spulchniający: wodorowęglan sodu, emulgator: lecytyna słonecznikowa, aromaty, środek przeciwzbrylający: fosforan wapnia, sól himalajska, słodzik: sukraloza. Alergeny: mleko, soja.
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
agnkar –
Dodaję małą łyżeczkę miodu i babeczka wychodzi całkiem smaczna. Radzę wziąć wyższe naczynie bo potrafi uciec 🙂
Śnieżka –
Babeczka jest dobra jednak zdecydowanie wolę kaszki i puddingi.
Madzia –
właśnie skończyłam babeczkę do kawusi. Mniam!
lubię zjeść ją jeszcze ciepłą 😉 u mnie robi się troszkę dłużej, ale chyba za dużo wody dodaję (tak na oko).
Dzisiaj wyszła mi wodnita, ale wystarczy ją potrzymać dłużej w mikrofalówce i robi się taka jaka trzeba.
u mnie przetetstowana także we frytkownicy beztłuszczowej 🙂 10 minut na 200 stopni.
bardzo lubię za nasionka chia, ktore fajnie chrupią w zębach
Wiola Woźniak –
Uwielbiam. Jest to mój ulubiony produkt ze wszystkich, które kupiłam dotychczas. Jest pyszna i idealnie zaspokaja potrzebą na coś słodkiego. Na pewno zamówię ją jeszcze raz.